Installatie van Centrale verwarming  //  Warmtepompen //  Airconditioning  //  Meer dan 50 jaar ervaring  //  Regio Aarschot - Westerlo 

DeBruyn-Herselt-Logo

U bevindt zich hier:  

De warmte-overdracht van de CV-installatie naar de verschillende woonruimtes kan gebeuren via straling (radiatie) of door luchtstroming (convectie).

 

Wat is een radiator?

Een radiator bestaat uit gegolfde panelen met grote oppervlakte om de warmte van het doorstromende CV-water aan de omgeving af te geven. Dit gebeurt hoofdzakelijk door straling.

Om het vermogen van de radiator te vergroten zijn er meerdere panelen aan elkaar bevestigd. Tussen deze panelen worden ook convectielamellen bevestigd om het vermogen nog extra te verhogen. Deze lamellen geven de warmte af aan de lucht die op natuurlijke stijging door de panelen stroomt en dat zorgt op die manier voor een deel convectie-warmte. Gezien radiatoren nog hoofdzakelijk op straling werken heeft dit systeem een relatief hoge watertemperatuur nodig.

Radiatoren zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De meest efficiënte zijn paneelradiatoren die met hun gegolfde vorm een groot afgifteoppervlak hebben.

Voor een mooiere afwerking kan u ook opteren voor een vlakke voorkant zodat deze toestellen een strakkere uitstraling krijgen. Voor plaatsen met vrije hoogte kan u ook kiezen voor verticale uitvoering met een hoogte van meer dan 2m.

Wie het echt mooi wil maken kiest voor design. Deze toestellen kunnen ook speciaal uitgevoerd worden met praktische eigenschappen zoals de badkamerradiator waar u een handdoek kan op drogen. Het vermogen voor design is gewoonlijk iets lager en ze zijn ook prijziger.

 

Wat is een convector?

Een convector bestaat uit enkele buizen waarop lamellen zijn bevestigd. Dit alles in een omkasting of bekleding geplaatst die dienst doet als trekschouw om de luchtstroom (convectie) op gang te helpen. Gezien deze omkasting niet heel warm wordt, is er ook weinig stralingswarmte en werken deze toestellen hoofdzakelijk op convectie.

Een convector heeft een kleine waterinhoud waardoor deze heel snel opstart en ook snel afkoelt na het afzetten van de verwarming. Dit kan heel wat besparen door de timer juist in te stellen met minder lang voorverwarmen en korter nagloeien. Deze convectie kan ook met kleine ventilatoren versterkt worden en op die manier zijn convectoren ook efficiënter op lagere watertemperatuur.

Voor de afwerking van convectoren kan men creatief te werk gaan, zonder afbreuk te doen aan efficiëntie. Deze omkasting is over het algemeen al strak van vorm en is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Het is zelfs mogelijk om deze toestellen discreet uit het zicht te zetten, achter een bank of ingebouwd in een kast of zelfs de vloer. Doordat de luchtstroom door de lamellen niet mag verstoord worden is het wel noodzakelijk om regelmatig het stof eruit te blazen of borstelen. Een stofzuiger gaat hier spijtig geen goede oplossing voor zijn.

DeBruyn-Herselt-Logo

Aarschotsesteenweg 200c
2230 Herselt

T 016 57 10 30
Stuur ons een email

BE 0452837471

Openingsuren

Maandag tot vrijdag
8 - 12u
13 - 18u

Zater- en zondag
gesloten