Uw specialist in centrale verwarming

Maandag tot vrijdag

08:00-12:00u

13:00-18:00u

Zaterdag, zondag gesloten

verwarmingselementen

 

Een radiator is een warmtewisselaar en onderdeel van de central verwarming. Radiatoren worden gebruikt om warmte uit een doorstromende vloeistof af te staan aan langsstromende lucht. De warmte-uitwisseling gebeurt doorgaans volgens het tegenstroomprincipe: het warme water stroomt van boven en koelt af naar onder toe, terwijl de opgewarmde lucht langs de radiator omhoog stroomt (gezien warme lucht lichter is dan koude lucht). De radiator verwarmt de ruimte door warmtestraling, alsook door convectie. Een convector is een toestel die volledig werkt op het principe van convectie en veel minder stralingswarmte afgeeft.

 

Pro radiatorenradson radiator

1. Comfort en behaaglijkheid

Een radiator geeft warmte af door straling én convectie. De goede verhouding hiervan geeft de bewoner een comfortabel gevoel, gekoppeld aan de mogelijkheid een lokaal snel te verwarmen. Door de radiatoren zoveel mogelijk te plaatsen voor een raam, verdeel je de warmte gelijkmatig in heel de ruimte.

2. Prijs-kwaliteitverhouding

Radiatoren kunnen snel worden gedemonteerd dankzij nieuwe systemen van ophanging en aansluiting. De moderne productielijnen en massaproductie hebben gunstige prijzen mogelijk gemaakt. Daarenboven gaan radiatoren zeer lang mee.

3. Afstelling

Radiatoren kunnen hun warmte snel afgeven, wat handig is als je bepaalde ruimten niet permanent verwarmt. Doordat het staal maar geleidelijk afkoelt, zijn er weinig temperatuurschommelingen.

4. Esthetiek

De nieuwste radiatoren hebben een hele evolutie doorgemaakt. Ze zijn voorzien van mooie bekledingen en het ophangsysteem zit verborgen achter de radiator. Er bestaan zelfs types waarbij de aanvoerbuizen volledig zijn weggewerkt. Moderne radiatoren zijn klein, discreet en verkrijgbaar in verschillende kleuren.

 

Pro convectorenjaga convector

1. Krachtig en compact

Als je de convector van vroeger vergelijkt met de uitvoeringen van vandaag, dan zie je heel wat verschil. Niet alleen door het gelauwerde design (zelfs in hout), ook door de moderne techniek met superlage waterinhoud. Hierdoor is het toestel nog sneller en krachtiger geworden.

2. Tien procent minder verbruik

De snelle reactie houdt een langere 'nachtverlagingsperiode' in en bovendien is energieverspillend nawarmen overbodig. Onafhankelijke wetenschappelijke studies door het BRE (de Britse tegenhanger van ons WTCB) bewijzen dat een convector tien procent energie bespaart in vergelijking met de gewone radiator. Door een goede werking bij lage keteltemperaturen kunnen nog een paar procentjes extra worden bespaard.

3. Milieuvriendelijk

Broeikasgassen warmen de aarde op. Door het lagere verbruik wordt minder stookolie of gas verbrand, waardoor een gemiddelde woning minimaal 100 kg CO2 per jaar minder uitstoot. Vermenigvuldig dat met het aantal woningen van iedereen die milieubewust is, en de Kyoto-norm komt een flink stuk dichterbij.

4. Egaal comfort

Een constante binnentemperatuur, egaal in heel de kamer, door een veilige en tijdloze designradiator die ook nog eens onopvallend mooi is: is er een betere definitie voor warmtecomfort?